Cel mai frumos moment al carierei sale a fost cel in care a lansat moneda unica, ce urma sa fie folosita de peste 300 de milioane de oameni in regiunea europeana. Schimbarea a fost realizata complet in decurs de doua luni fara a da nasterela haosul si confuzia care fusesera prezise de analisti.
In acest proces, Duisenberga fost sustinut si de Hans Eichel, ministrul german de Finante, care a contribuit la crearea si intarirea increderii in moneda unica.
Wim Duisenberg, primul presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE) si cel care a introdus moneda unica in Europa, a incetat din viata duminica, la varsta de 70 de ani.
Presedinte al BCE de la infiintarea bancii, in 1998, si pana in 2003, Duisenberg a fost unul dintre cei mai puternici bancheri ai lumii, un mare sustinator al integrarii europene si al introducerii monedei unice pe intreg teritoriul Uniunii Europene.
Olandezul Duisenberg a explicat pe intelesul populatiei procesul introducerii monedei unice, el fiind astfel cunoscut in multe din cele 12 natiuni din zona euro, care se intinde din Finlanda si pana in Grecia. Economist prin formatie, Duisenberg s-a retras inainte de incheierea mandatului de la conducerea BCE, pentru a-i lasa locul fostului presedinte al Bancii Centrale Franceze, Jean-Claude Trichet, in noiembrie 2003, in cadrul unei intelegeri politice.
Dupa plecarea de la BCE, Duisenberg si-a petrecut cea mai mare parte a timpului intre Amsterdam si sudul Frantei. La inceputul anului, Duisenberg a revenit in lumea financiara in calitate de mediator intr-o disputa legata de actiunile grupului franco-belgian Dexia.
Duisenberg a condus noua banca centrala europeana in dificilii ani de la infiintarea ei, cand euro s-a depreciat la un nivel record, pierzand 30% din valoarea avuta la lansare.
Un rol considerabil in constructia Europei
Presedintele de