Romania si Bulgaria nu au fost puse degeaba de Uniunea Europeana in tandem pentru integrarea in 2007. Cele doua tari sunt aproximativ in acelasi stadiu privind aderarea europeana. Si in ceea ce priveste realizarile, dar, mai ales, in cazul nerealizarilor.
Aceasta este si parerea cunoscutului cotidian francez Le Monde, care, in editia de ieri, afirma ca aceste probleme sunt agravate de criza politica din cele doua tari. Si ca, probabil, in cazul tandemului Romania - Bulgaria va fi activata clauza de salvgardare si aderarea celor doua tari va fi amanata cel putin pana in 2008.
Criza politica arunca Romania si Bulgaria in incertitudine, scrie Le Monde, amintind ca, dupa ce in aprilie, cele doua tari au semnat Tratatul de aderare, acum spera sa devina membre cu drepturi depline la 1 ianuarie 2007. De atunci, scrie cotidianul francez, Bucurestiul si Sofia asteapta cu ingrijorare raportul de evaluare al Comisiei Europene ce va fi facut public in luna octombrie. Aceasta deoarece exista o clauza de salvgardare ce poate duce la amanarea aderarii pana in 2008 daca cele doua tari vecine nu implementeaza reformele cerute de Bruxelles. Punctul nevralgic al negocierilor este reforma justitiei, obiectiv pe care cele doua tari s-au angajat sa-l realizeze pana in toamna. Insa, considera Le Monde, daca tinem cont de situatia politica actuala, pariul privind reformarea justitiei este foarte departe de a fi castigat.
"Noi nu consideram ca este prea tarziu, insa fiecare zi conteaza in realizarea reformelor", a avertizat Comisia Europeana. Potrivit publicatiei franceze, Romania este in pragul unei crize politice datorita faptului ca, dupa ce si-a anuntat "demisia irevocabila", premierul Calin Popescu Tariceanu a revenit si a cerut Parlamentului un vot de incredere. Le Monde considera ca motivul pentru care Tariceanu s-a razgandit este interventia oficialilor europeni cu