Noul mod de prescriere a retetelor, prevazut in HG 627 din 29 iunie a.c., va usura accesul pacientilor la medicamente si va face ca efortul financiar al bolnavilor sa fie cat mai mic cand acestia doresc. Cel putin asa sustine Cristian Vladescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). El mai spune ca prin introducerea acestui sistem de prescriere, CNAS nu are intentia de "a face economii".
Pe de alta parte, Vladescu precizeaza ca "in ultimele 12 luni, diferenta platita de pacienti intre medicamentele la preturile de referinta si medicamentele pe care au dorit ei sa le cumpere este de 200 de milioane de dolari.
Tot in aceasta perioada, intre 97 si 99 la suta dintre bolnavii care aveau retete cu medicamente compensate au scos bani din buzunar, chiar daca puteau obtine medicamente gratuite. Deci, preferau sa plateasca diferente pentru a lua medicamente mai scumpe decat cele cu pretul de referinta - cele mai ieftine. Diferenta de pret este data de altceva, dar nu de efectul terapeutic. Cert este ca acum toti vor putea opta sa primesca medicamentul la pretul de baza". La ora actuala, in nomenclatorul romanesc sunt 460 de substante active - denumiri comune internationale: DCI - fata de 3.600 de denumiri comerciale ale medicamentelor.
"Acum medicii vor scrie pe reteta doar substanta activa, concentatia si forma de prezentare si, astfel, nimeni nu se va mai putea plange asa cum s-a mai intamplat pana in prezent ca acestia prescriu numai medicamente scumpe. Farmacistii le vor explica pacientilor, la fel ca si pana acum, chestiunile legate de medicatie pentru care au fost pregatiti din timpul studiilor. De altfel, acesta este si motivul pentru care la alocarea de fonduri catre farmacii, Casele Judetene de Asigurari de Sanatate tin seama de numarul de farmacisti calificati din fiecare unitate", explica presedintele CNAS.
El afirma