In Romania, numai in 6,9% din numarul total de falimente exista sanse reale de recuperare a debitelor pe care creditorii le au impotriva societatii falite, in timp ce in Europa de Vest, rata de recuperare este de 68%-85%, arata un studiu facut de societatea de recuperare de creante Coface Intercredit.
Totusi, la acest capitol stam ceva mai bine ca alte tari din lume cu care avem relatii comerciale. Expertii de la Coface atrag atentia ca daca aveti afaceri cu o firma din Brazilia si partenerul dumneavoastra intra in faliment, aveti numai 0,00002% sanse sa va mai recuperati ceva. Desi stam mai bine decat in Brazilia, fata de Europa suntem inca mult in urma. Pe ansamblul Europei procentele sunt mult mai satisfacatoare, de 20%, 26%, 30%, 32% si 34%. In Europa de Vest, rata de recuperare creste chiar pana la 68%-85%.
In Romania este cel mai usor sa-ti faci firma
In alta ordine de idei, Coface a studiat comparativ Romania cu tarile din jur in ce priveste numarul de proceduri, timpul si banii pentru un capital minim legal de functionare a unei firme.
La numarul de proceduri aferente infiintarii unei firme stam cel mai bine din zona. La noi sunt necesare numai 5 proceduri, in timp ce in Bulgaria sunt necesare 11, in Ungaria 6, iar in Croatia nu mai putin de 12 proceduri. Numarul redus de proceduri aduce pentru Romania si cea mai scazuta durata pana la infiintarea firmei. La noi sunt necesare 28 de zile, in timp ce in Bulgaria dureaza 32 de zile, in Ungaria 52 de zile, iar in Croatia 49 de zile.
Capitalul social minim necesar pentru infiintarea unei societati comerciale, raportat la venitul mediu pe cap de locuitor se afla cu mult sub necesarul din celelalte tari, reprezentand aproximativ 0,27 din venitul pe cap de locuitor.
In cifre exacte, daca in Romania pentru infiintarea unui SRL capitalul social minim este de 200 de lei