In timp ce Alianta face tot posibilul pentru schimbarea lui Nastase si Vacaroiu, PSD cere dezbatere publica pentru schimbarea Regulamentelor celor doua Camere si sustine ca masura nu poate fi aplicata retroactiv.
Amanata pana acum de mai multe ori, schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului a devenit prioritatea numarul unu a Aliantei. Liberalii si democratii se declara hotarati sa puna capat situatiei "paradoxale" din Parlament, cu o majoritate parlamentara de o culoare politica si presedintii celor doua Camere de alta culoare. Pentru a avea si sprijinul UDMR, PNL promite ca modificarile regulamentelor celor doua Camere ale Parlamentului se vor incadra in limitele Constitutiei.
De cealalta parte, PSD sustine ca obiectivul Aliantei este o dovada de nerealism intrucat, chiar si dupa schimbarea Regulamentelor de functionare ale Camerei si Senatului, Nastase si Vacaroiu vor fi mentinuti in functii, pentru ca modificarile nu se aplica retroactiv. Potrivit deputatului PSD Alin Teodorescu, cei doi presedinti au fost alesi legitim si legal prin vot parlamentar, iar prevederile noului regulament vor putea fi aplicate din 2008, daca nu vor fi anticipate. Intrebat daca PSD are o strategie concreta pentru a bloca proiectul Aliantei, Teodorescu a evitat un raspuns concret, sustinand ca "cele doua posturi sunt nenegociabile", iar singurul care decide este publicul roman. In plus, inainte de aplicarea unui nou regulament, PSD apreciaza ca este necesara organizarea unor dezbateri la care sa participe pe langa parlamentari, reprezentanti ai societatii civile si mass-media.
Conservatorii sunt cheia pentru inlocuirea lui Nastase
Potrivit art. 64 din Constitutie, presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului se aleg pe durata mandatului Camerelor.
La Senat, fara schimbarea Regulamentului de functionare este impo