Un numar de 64 de firme care isi desfasoara activitatea in zone defavorizate si beneficiau de ajutoare de stat vor pierde aceasta facilitate, in urma unei actiuni de monitorizare derulata de Consiliul Concurentei, in urma careia au fost observate o serie de nereguli, precizeaza un comunicat al institutiei.
Potrivit unui comunicat al Consiliului, institutia a controlat ajutoarele de stat acordate agentilor economici cu certificat de investitor intr-una din cele 28 de zone defavorizate obtinut inainte de 1 iulie 2003. Din cele 1.848 de societati verificate, 1.649 vor putea beneficia in continuare de ajutor de stat.
Dintre celelalte, 95 de firme aveau certificate de investitor, dar nu au solicitat ajutor de stat si nici nu au realizat investitii pana la 15 septembrie 2004, iar alte sapte societati isi schimbasera obiectul de activitate. Pentru 22 de firme, Agentiile de Dezvoltare Regionala au retras certificatele de investitor pentru neindeplinirea conditiilor legale pentru a mai beneficia de ajutor de stat.
Investitii de 22.708 miliarde de lei vechi
Consiliul a mai aratat ca patru societati monitorizate au intrat in procedura de lichidare judiciara sau faliment si nu isi mai pot desfasura activitatea, in timp ce alte sapte societati nu isi mai desfasoara activiatea in zone defavorizate. Conform comunicatului, 31 de firme au atins limita maxima a intensitatii ajutorului de stat, respectiv 65% si nu vor mai beneficia de aceste facilitati. Alte 33 de firme au depasit nivelul maxim al intensitatii si prin urmare ajutorul de stat trebuie stopat si sumele acordate in plus recuperate. Valoarea totala a investitiilor realizate in zonele defavorizate ajunge la 2.270,8 milioane de lei (22.708,1 miliarde lei vechi), incluzand achizitii de terenuri si utilaje, precum si constructii.
In ceea ce priveste ajutorul de stat, acesta s-a cifrat