Cursurile de schimb ale principalelor monede au continuat sa scada si ieri, impulsionate de intrarile mari de numerar de la casele de schimb bancare sau private.
Pentru BNR devine tot mai greu sa sterilizeze acest numerar, avand in vedere ca rezerva sa valutara a urcat in iulie la aproape 15 miliarde euro, rezervele sale internationale (valute plus aur) depasind 16 miliarde euro. Volumul intrarilor de luna trecuta a fost de aproape 1,1 miliarde euro. Este dificil de apreciat cat din aceasta suma reprezinta cumpararile directe din piete, dar s-ar putea ca ele sa se ridice la cateva sute bune de milioane.
Ramane de vazut daca banca centrala va continua sa tinteasca inflatia sau va pleca urechea la "strigatele" exportatorilor, care vad cum sumele incasate s-au diminuat de la finele lui iunie cu 4,2%. La aceasta se adauga cererile facute de mediul politic care cer o interventie a BNR care sa readuca cursul la macar 3,5 lei.
Ieri, cursul euro a scazut de la 3,4776 la 3,4592 lei, in primele trei zile din august moneda nationala castigand aproape 6,5 bani.
"In cazul in care BNR nu va reincepe sa cumpere valuta sau macar sa afiseze cotatii in piata, vom vedea euro coborand sub 3,45 lei, crede un dealer bancar. In acest moment toate bancile sunt pe pozitii de vanzare, provocand scaderea euro chiar si atunci cand cererea din piata este sensibil mai mare decat oferta". Cotatiile cu care s-a inchis piata ieri au fost de 3,4490 - 3,4530 lei, semn ca astazi am putea vedea euro in jurul valorii de 3,43 - 3,44 lei.
Evolutia paritatii euro/dolar, care a urcat ieri de la 1,2149 la 1,2317 dolari, a dus la o scadere de proportii a dolarului care a coborat de la 2,8459 la 2,8095 lei, mai jos cu aproape 8% fata de inceputul lui iulie, cand cotatiile erau de peste 3 lei.
Cursurile de schimb ale principalelor monede au continuat sa scada si ieri, impulsio