Orasul de la malul Dunarii este recunoscut si astazi pentru varietatea uriasa de etnii. Ceea ce i-a unit pe toti a fost importanta economica.
Unul dintre cele mai dezvoltate orase situate pe malul Dunarii este Braila. Dezvoltarea acestei localitati, care apare prima oara atestata documentar la 1364, nu s-a produs in perioada regimului comunist, ci cu multe decenii inainte, anii dintre cele doua razboaie fiind cei mai prielnici. Expansiunea nu a fost doar una economica, ci si culturala.
ENCICLOPEDIE. Excelenta sa pozitionare a atras aici oameni de prin toata lumea. Italieni, greci, armeni, bulgari, evrei, lipoveni, sarbi sau turci au ajuns in Braila. Daca vrei sa gasesti pe cineva care sa iti povesteasca despre vremurile de glorie ale Brailei, toata lumea te trimite la Valeria Ursan. Are 78 de ani, dar nu arata nici macar de 50. Are un debit verbal extraordinar, iar povestile pe care le spune sunt de-a dreptul fascinante. Imediat cum o intalnesti incepe sa-ti vorbeasca despre Dunare. "Este o bogatie extraordinara, o valoare imensa. E pacat ca lumea nu stie sa profite de ea. Braila este cel mai frumos oras de la Dunare", spune batrana. Este fascinata de tot ceea ce inseamna Braila si cunoaste fiecare casa din oras. "Daca stau sa vorbesc despre Braila, mi-ar trebui vreo doua zile si tot nu ar fi destul", se mandreste Valeria Ursan. Cand incepe sa povesteasca despre dezvoltarea orasului afiseaza un zambet stralucitor si incepe sa gesticuleze larg. Radiaza de fericire si ii vine sa o ia la pas prin oras. "Eu cand povestesc despre Braila nu imi amintesc, ci retraiesc vremurile de atunci. Ma mut cu gandul in copilaria mea", recunoaste batrana, care se trage dintr-o familie de armeni.
EXPERTA. Femeia stie si de ce toate natiile lumii au dat navala la Braila. "Ii lega interesul economic, iar pe aici se invarteau toate bancnotele de pe fata pamantului. Oameni