Banca Nationala a adaugat inca un miliard de euro in iulie la rezerva valutara, valoarea acesteia ajungand astfel la aproape 15 miliarde de euro.
Cresterea spectaculoasa, peste asteptarile analistilor, a fost alimentata de intrari la rezerva in valoare de aproape 1,7 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel inregistrat pana acum.
BNR a renuntat la inceputul anului sa mai publice detaliat sursele intrarilor la rezerva, pentru a face mai putin vizibile actiunile sale pe piata valutara. In aceste conditii este dificil de estimat cat din aceasta suma o reprezinta cumpararile din piata si cat totalizeaza intrarile din privatizari, veniturile obtinute din administrarea rezervei si diferentele din modificarea rezervelor minime obligatorii in valuta constituite de bancile comerciale.
De altfel, este greu de crezcut ca banca centrala ar fi extras din piata o suma atat de mare, in conditiile in care, de la lansarea leului nou, si-a limitat interventiile.
Astfel, estimarile analistilor pentru cumpararile din piata intreprinse de BNR variaza intr-un spectru larg, de la 400- 500 de milioane de euro pana la opt sute de milioane de euro. Ei apreciaza ca o parte importanta a cresterii a fost acoperita de intrarile din privatizari si modificarea rezervelor minime obligatorii. Potrivit bancii centrale, incepand cu perioada 24 iulie - 23 august se aplica o rata de 15% pentru pasivele in valuta cu scadenta mai mare de doi ani atrase inainte de 23 februarie.
Pe de alta parte, de la rezerva valutara au iesit luna trecuta ceva mai mult de 580 de milioane de euro, reprezentand plati de rate si dobanzi scadente la datoria publica externa, plati de cotizatii sau modificarea rezervelor minime obligatorii. Platile la datoria publica si public garantata pana la sfarsitul anului totalizeaza 723 de milioane de euro.
In conditii