In primele doua zile ale acestei saptamani,1 august ora 0.00 - 3 august ora 4.30, politistii de frontiera au ridicat, in vederea trimiterii catre serviciile comunitare de pasapoarte emitente, 3.114 pasapoarte ce apartin cetatenilor romani care nu au respectat termenul legal de sedere in statele pe teritoriul carora au calatorit, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, chestorul Neculai Burnichi - adjunct al Inspectorului General al Politiei de Frontiera Romane.
Potrivit Ordonantei de Urgenta 28/2005 "masura suspendarii dreptului de folosinta a pasaportului poate fi luata si impotriva persoanei care a savarsit in strainatate fapta de cersetorie, constatata potrivit legii, precum si impotriva persoanei returnate in baza acordurilor de readmisie incheiate de Romania cu alte state si impotriva cetatenilor romani care au depasit, in mod nejustificat, termenele de sedere in statele pe teritoriul carora au calatorit". "Ordonanta este menita sa armonizeze o directiva europeana in domeniul prevenirii imigratiei ilegale", a explicat chestorul Burnichi.
Pasaportul poate fi suspendat pe o perioada de la 1 pana la 5 ani
Daca un cetatean roman este gasit la intrarea in tara ca a depasit limita prevazuta de lege de sedere intr-un alt stat, fara documente justificative, politistii de frontiera procedeaza la retinerea documentului de calatorie pentru care elibereaza o chitanta. Nu raman fara pasapoarte cei care poseda contracte de munca valabile. Intr-un talon sunt precizate justificarile pentru care acea persoana a intarziat la revenirea in tara. Dupa care urmeaza ca talonul impreuna cu pasaportul sa fie trimis la institutia care a eliberat acest document. In termen de 15 zile, persoana ramasa fara pasaport trebuie sa aduca justificarile. De asemenea, organele care verifica veridicitatea documentelor justificative trebuie sa dea un raspuns negat