Agricultura ecologica, de tip organic, este privita cu dezinteres de marea majoritate a fermierilor europeni. Asta in ciuda faptului ca protejeaza mediul inconjurator si ofera produse mult mai sanatoase pentru organismul uman.
Statisticile prezentate recent de Eurostat arata ca fermele care practica agricultura organica acopera mai putin de 4% din totalul terenului arabil din Uniunea Europeana.
Cifrele reprezinta o veste putin placuta pentru birocratii de la Bruxelles. Anul trecut, in luna iunie, Comisia Europeana a adoptat o serie de 21 de masuri care vizau promovarea si extinderea agriculturii organice in UE. Masurile erau parte a programului de reforma a Politicii Agricole Comune, care urmarea reducerea supraproductiei si, implicit, a subventiilor acordate.
Tendinta exprimata in statistici nu arata insa, deocamdata, ca programul ar avea un mare succes. Chiar si in conditiile unei cresteri a numarului de ferme organice, acest sistem de agricultura nu va acoperi, in urmatorii ani, o suprafata insemnata de teren.
Sanatos pentru om si mediu
Agricultura organica utilizeaza exclusiv ingrasamintele organice, ocolind produsele chimice, si ia in considerare ciclurile biologice si activitatea biologica a solului, altminteri degradat de exploatarea intensiva.
Beneficiile investitiilor in agricultura ecologica de tip organic, spun specialistii, se reflecta in calitatea mediului, in siguranta alimentara si sanatatea umana.
Un studiu recent realizat de Universitatea Oxford si Centrul pentru Ecologie si Hidrologie din Marea Britanie a aratat ca agricultura de tip organic protejeaza mult mai mult viata salbatica, decat agricultura conventionala. Mai exact, potrivit studiului, fermele organice adapostesc cu 85% mai multe specii de plante, 17% mai multe insecte si 5% mai multe pasari.
In Europa,