Evolutia din ultimele zile a cursurilor demonstreaza ca in lipsa interventiilor "cumparatorului" BNR, leul nu are decat o directie, in sus, datorita presiunii exercitate de afluenta de valuta de la casele de schimb, chiar daca in piata valutara exista un deficit destul de consistent.
"Nu stim care este pragul pe care si l-a stabilit BNR pentru interventie, dar suntem convinsi ca piata este urmarita cu foarte multa atentie, declara un dealer bancar. Ieri, s-a repetat evolutia din ultimele saptamani, euro coborand pana la un minim de 3,4320 - 3,4370 lei, semn ca exista, in continuare, un potential de crestere. O interventie a BNR nu cred ca va fi de amploarea celor din februarie, dar o revenire la 3,5 - 3,55 lei este foarte posibila".
Cursul euro a coborat ieri de la 3,4592 la 3,4495 lei, aprecierea monedei nationale fiind mai mica decat cele din zilele precedente.
Dolarul a pierdut circa un ban, cursul coborand de le 2,8095 la 2,7988 lei, aceasta fiind a patra zi consecutiva de depreciere. Ultima data cand cursul monedei verzi incepea cu 2,7 a fost la inceputul lui mai. Evolutia sa a fost alimentata atat de deprecierea pe care a inregistrat-o fata de euro pe pietele internationale, cat si de slabirea euro comparativ cu leul. Pe pietele internationale spargerea barierei tehnice de la 1,226 dolari/euro a provocat vanzari mari de dolari, ieri euro urcand de la 1,2302 la 1,2377 dolari, dupa ce Banca Centrala Europeana a decis sa mentina dobanda de referinta la 2%. Investitorii asteapta publicarea astazi de catre Departamentul Muncii din SUA a datelor privind locurile de munca. Informatii pozitive ar putea reprezenta un stimulent pentru revenirea dolarului.
Pe piata londoneza a aurului, pretul unciei de aur a continuat sa se apropie de pragul de 440 dolari.
Evolutia din ultimele zile a cursurilor demonstreaza ca in lipsa interventiilor "cumpar