?Prima conditie pe care Romania o are de indeplinit pentru a evita aplicarea clauzei de salvgardare este implementarea fara intarziere a Planului de Actiune Schengen, modificat in concordanta cu acquis-ul si in respectarea termenelor. Orice abatere sesizata in indeplinirea angajamentelor asumate in aceasta privinta poate constitui baza activarii clauzei de salvgardare?, se arata intr-un comunicat al MAI.
Urmeaza legi mai blande
Potrivit ministerului, cetatenii romani trebuie sa arate Europei ca respecta legea, cu atat mai mult cu cat, pe 1 februarie 2006, va intra in vigoare Legea privind regimul liberei circulatii a romanilor in strainatate.
Potrivit acesteia, unui roman i se va putea restrictiona dreptul la libera circulatie in strainatate pentru maximum trei ani, fata de cinci ani cat prevede actuala legislatie. Mai mult, o astfel de masura va putea fi dispusa numai de catre instanta si numai in cazul persoanelor care au fost returnate de autoritatile altui stat, in baza unui acord de readmisie. Masura ii mai vizeaza si pe cei a caror prezenta pe teritoriul unui stat ar aduce atingere grava intereselor nationale sau relatiilor bilaterale dintre Romania si acel stat.
Politisti romani la granitele UE
Pentru a reduce numarul romanilor care au incalcat legea in statele vest-europene, la inceputul lunii aprilie a acestui an, politisti romani de frontiera au fost detasati in principalele puncte de trecere de la granitele austro-ungara si franco-spaniola.
De atunci, mii de romani care fusesera returnati din Italia, Spania sau Franta au fost prinsi incercand sa ajunga inapoi pentru a munci la negru. Majoritatea acestora aveau varste cuprinse intre 20 si 35 de ani si incercau sa treaca frontiera cu pasapoarte false, pentru care platisera intre 50 si 1.500 de euro.
Infractorii romani au speriat Europa
Munca la negru