La inchiderea Bursei, actiunile SIF Oltenia consemnau cel mai semnificativ avans, de 14,84%, la 1,78 lei, urmate de titlurile SIF Moldova, in urcare cu 14,29%, la 1,52 lei. Cotatia SIF Muntenia a urcat cu 9,73%, la 1,24 lei, valoarea actiunilor SIF Transilvania a avansat cu 9,84%, la 1,78 lei, iar actiunile SIF Banat Crisana s-au apreciat cu 5,59%, la 1,70 lei.
Actiunile SIF-urilor au fost suspendate miercuri de la tranzactionarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), pentru a se anunta in sistemul Bursei intrarea in vigoare - de ieri - a prevederilor ordonantei privind majorarea pragului de detinere si pentru operarea modificarilor necesare.
Ordonanta privind majorarea pragului de detinere pentru actiunile SIF-urilor a fost publicata pe 28 iulie in Monitorul Oficial, insa data intrarii sale in vigoare a creat confuzie la nivelul pietei. BVB a solicitat Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) interpretarea acestei ordonante, iar Comisia a anuntat oficial ca data intrarii in vigoare a prevederilor acestei ordonante este joi, 4 august, chiar daca statutul SIF-urilor nu a fost inca modificat pentru ridicarea limitei de 0,1 la suta.
Dupa publicarea ordonantei in MO, actiunile SIF-urilor au avut o evolutie spectaculoasa, inregistrand cresteri importante, care s-au temperat insa in asteptarea clarificarii CNVM. In sesiunea de marti, SIF-urile au evoluat in cea mai mare parte pe minus, a precizat Pasol, insa si-au revenit spre finalul sesiunii, inregistrand o crestere medie de peste doua procente. In sesiunea de miercuri la BVB, in lipsa SIF-urilor, oprite de la tranzactionare pentru a permite intrarea in vigoare a majorarii pragului de detinere, cele mai lichide titluri tranzactionate au fost cele ale Bancii Romane de Dezvoltare (BRD), Bancii Transilvania (TLV) si SNP Petrom (SNP).
Presedintele Intercapital Invest, Razvan Pasol, a apreciat ca