Sursele atrase de bancile comerciale din strainatate pe termen mediu si lung au ajuns in mai la 13,4 miliarde de lei noi (peste 3,7 miliarde de euro), marcand astfel o crestere cu aproape 200% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Numai din decembrie 2004, soldul acestor pasive externe a crescut cu peste 60%. Expansiunea rapida a surselor atrase din strainatate a avut loc in conditiile in care pe piata interna cererea de credite, mai ales in valuta, a fost puternica.
La sfarsitul lui iunie, creditul neguvernamental in valuta marca o expansiune de peste 61% (exprimata in euro) comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. In acest interval, creditul neguvernamental in lei a crescut cu aproape 22% in termeni reali.
De altfel, soldul creditelor contractate in euro a marcat anul trecut o crestere de peste 70%, fata de un ritm de 26% la finantarile in lei. Astfel, creditele contractate in moneda straina (euro si dolari) reprezinta aproape trei sferturi din totalul sumelor acordate de institutiile de credit.
Dinamica mult mai rapida a creditarii in valuta se explica prin atractivitatea imprumuturilor in devize, care sunt mult mai ieftine. Chiar la inceputul acestui an, dobanzile la creditele in euro erau de 9,7% pe an, comparativ cu 26,8% pentru imprumuturile in lei. Pana la sfarsitul lui mai dobanzile la lei au inregistrat o scadere sensibila, ajungand la 18,8%. Chiar si asa, creditele in euro raman de doua ori mai ieftine, cu o dobanda medie de 9,4%.
Bancile isi permit sa perceapa dobanzi mici la valuta, in conditiile in care majoritatea jucatorilor importanti de pe piata sunt detinuti de grupuri financiare internationale, beneficiind astfel de finantari ieftine in moneda straina.
Confruntata cu aceasta expansiune rapida a creditarii, mai ales in valuta, banca centrala a introdus o serie