Trista experienta a celor care au dat o mana de ajutor locuitorilor afectati de cele mai mari inundatii care s-au abatut asupra Romaniei in ultima jumatate de secol a fost dezinteresul sau rautatea oamenilor. O realitate cruda pe care au trait-o oameni bine intentionati, fie ei militari sau voluntari, veniti sa faca ceva pentru a limita efectele dezastrului.
Un exemplu elocvent este povestea relatata in exclusivitate pentru Adevarul de cei patru scafandri care au intervenit in ajutorul satelor aflate sub ape in judetul Galati. Patru tineri care, dintr-un spirit de aventura, au fost de acord sa ii ajute pe locuitori, dar si autoritatile care au demonstrat ca nu aveau dotarile necesare pentru o interventie sub ape.
Ei s-au lovit insa de un obstacol neasteptat: nepasarea.
"Hai sa salvam lumea"
"Eram in "Club A" cand m-a sunat Cristi si m-a intrebat daca vrem sa salvam lumea. Am crezut ca glumeste, dar el a insistat si mi-a zis, pe un ton serios, daca vreau sa merg la inundatii pentru ca aveau nevoie de scafandri. Eu i-am spus ca mergem. Nici nu se punea problema sa nu intervenim daca cineva avea nevoie de noi", a inceput sa povesteasca Rares Gheorghe.
Tanarul, in varsta de 26 de ani, a terminat facultatea de Geografie, a lucrat in Ministerul Transporturilor si acum are o firma de sporturi extreme care include si scufundari. Are echipament de ultima ora si putea interveni intr-o astfel de situatie. Cel care l-a sunat, Cristian Radu, are aceeasi varsta si a fost coleg de liceu cu Rares. Este membru al Centrului Regional pentru Siguranta Rutiera.
Cel de-al treilea membru al echipei care avea sa salveze localitatea Branistea, grav afectata de tavalugul apelor Siretului, este Adrian Marin, 25 de ani. Li s-a alaturat, apoi, si Valentin Gheorghe care, la 27 de ani, este cel mai mare membru al echipei. "Am plecat din Bu