Inceperea procedurilor de privatizare a unor societati atractive din sectorul energetic, posta si telecomunicatii, precum si a BCR si CEC va influenta si piata avocaturii de afaceri din Romania.
Consultanta oferita statului roman sau cumparatorilor interesati le poate aduce avocatilor venituri consistente, in conditiile in care, pe langa onorariul mediu orar, societatile din avocatura de afaceri primesc si un onorariu de succes, daca tranzactia se finalizeaza.
Volumul de investitii, aflat pe un trend ascendent, va avea ca efect atat o crestere a bazei de clienti a caselor de avocatura, cat si o reasezare a pietei de profil.
Fuziuni, divizari si migrari
La reconfigurarea pietei contribuie deschiderea de catre firme de avocatura de talie internationala a unor birouri locale. Este cazul recentei intrari pe piata romaneasca a firmei austriece Wolf Theiss.
Pe de alta parte, trebuie luata in considerare si dinamica pietei din ultimele sase luni. Avocatii care activeaza in domeniu spun ca aceasta tine de un proces firesc de depasire a epocii pionieratului si de maturizare a pietei avocaturii, concretizata in divizari si fuziuni ale firmelor de avocatura.
Nu in ultimul rand, se re-marca migrari ale unor avocati cu "cota" catre zone care le ofera provocari profesionale mai interesante, pozitii mai solide si, evident, castiguri pe masura.
Cea mai interesanta miscare de pe aceasta piata a fost plecarea unui grup masiv de avocati de la una dintre cele mai mari case de avocatura, Musat & Asociatii.
Florentin Tuca, fost managing partner, a parasit societatea amintita impreuna cu alti sapte avocati asociati si cu o echipa numeroasa de avocati colaboratori, dupa ce inaintea sa Gabriel Zbarcea pleca de la aceeasi societate pentru a ocupa functia de presedinte al AVAS.
In aceste con