Chiar daca e mai dificil de alcatuit dosarul de imprumut si de convins bancherii ca exista solvabilitate, numarul creditelor ipotecare creste.
La randul ei, piata creditelor imobiliare si ipotecare este si ea in crestere, impinsa pe de o parte de cererea de imprumuturi pentru locuinte, pe de alta parte de competitia dintre banci. Efectul competitiei este ieftinirea creditului.
Bancile au inceput sa alinieze nivelul dobanzilor aplicate creditelor in lei cu cele pe valuta, traditional mai mici. In acest moment, dobanzile atasate creditelor ipotecare oscileaza intre 7% si 13%.
Bancile care au dobanzile cele mai mici sunt insa si cele mai severe in privinta alcatuirii dosarului de creditare. De regula, acestea impun conditii mai severe de imprumut. Dorinta bancii centrale de a "sugruma" temporar, avantul creditarii, exprimata prin recentele norme de limitare a imprumuturilor, nu jeneaza bancile.
Bancherii spun ca noile norme emise de Banca Nationala, in urma carora creditele au fost limitate la un procent mai restrans din veniturile familiale ale persoanei creditate, nu fac decat sa ajute bancile in gestionarea riscului- cel putin pe piata imobiliara.
Creditarea imobiliara si ipotecara continua sa creasca, iar bancile reduc dobanzile in lei pana la nivelul celor in valuta, pentru a atrage mai multi clienti care iau credit in moneda nationala.
Spre exemplu, incepand cu luna iulie a acestui an, Emporiki Bank a decis scaderea marjei de dobanda pentru creditele acordate in valuta cu un punct procentual si a coborat brutal, la mai putin de jumatate, dobanda pentru creditele in lei, care a ajuns la 11% de la 29%.
"Concurenta sporita de pe piata ofertelor de credit imobiliar a determinat bancile sa scada dobanzile atat pentru creditele in valuta, cat si pentru cele in lei. In cazul creditelor in l