43,1 milioane a fost valoarea totala a tranzactiilor realizate ieri la Bursa de Valori din Bucuresti (BVB).
Cifra, care reprezinta un nou record al celor noua ani de existenta ai Bursei, s-a inregistrat ca urmare a unei masuri administrative indelung asteptate de piata de capital: cresterea pragului admis pentru detinerile (si implicit pentru dreptul de vot) la cele cinci SIF-uri de la 0,1% la 1%.
Valoarea indicelui societatilor de investitii financiare (BET-FI) a avut, la finalul sedintei, o crestere de 10,72% fata de ziua precedenta in conditiile in care, pe parcursul sedintei, s-au inregistrat si tranzactii care au dus indicele la o valoare care reprezinta o crestere de circa 12%.
Acest maxim demonstreaza cum o masura administrativa indreptata in sensul asteptarilor pietei poate determina o crestere importanta a capitalizarii bursiere a celor cinci fonduri.
Managementul SIF-urilor s-a opus pana acum, cu tenacitate, oricaror incercari de majorare a pragului. Motivele au fost diverse dar cel mai des vehiculat a fost cel al pericolului unei preluari ostile a controlului in cazul modificarii pragului.
Presedintele Comisiei de Buget, Finante si Banci din Senat, liberalul Varujan Vosganian, cel care a fost principalul promotor al masurii despre care vorbim, aprecia corect acum catva timp, dupa cum se demonstreaza acum, ca tocmai cresterea pragului va proteja SIF-urile de preluarile ostile deoarece, o data aplicata, cererea de actiuni va exploda, determinand o crestere a valorii titlurilor
respective si, implicit, a capitalizarii bursiere a fondurilor.
Pe baza preturilor de inchidere inregistrate ieri, valoarea actuala a fiecaruia dintre cele cinci fonduri bate spre un milion de euro. Majorarea pragului este un motiv, dar nu singurul, al cresterii spectaculoase.
Intr-un context m