Desi n-a avut loc niciodata o dezbatere serioasa, la care sa participe toata lumea afectata de schimbarea fiscalitatii, cativa politicieni continua sa cocheteze cu marirea cu 3% a taxei pe valoarea adaugata, in viitorul an fiscal.
Ridicarea birului pe consum la 22% pare a fi un proiect politic extrem de riscant, deoarece nimeni nu il priveste cu ochi buni. In eventualitatea aplicarii ei, marirea TVA ar enerva un electorat intreg.
Cresterea birului atasat marfurilor si serviciilor vandute pare sa fie jertfa noastra pe altarul incapacitatii Fiscului de a colecta bani suficienti in buzunarul statului.
Cum masura ar avea ca efect previzibil scumpirea marfurilor si serviciilor, autoritatile spera, cu oarecare naivitate, sa domoleasca si apetitul nostru pentru consum. Aici apare prima contradictie.
Daca intr-adevar marirea TVA va inhiba consumul, cum spera Ionut Popescu, ministrul Finantelor, atunci nu se vor incasa mai multi bani la bugetul de stat si ne putem astepta la alte mariri de biruri pentru a satisface nevoia de bani a tarii.
Un alt motiv de ingrijorare ar fi plasarea noastra pe un loc fruntas intre tarile europene in privinta dimensiunii taxei pe consum. Doar tarile nordice (Suedia, Danemarca) si Ungaria ar avea TVA mai mare ca noi, desi Guvernul ungar discuta de zor introducerea cotei unice de 19%, la care vor sa egaleze si TVA-ul.
Polonezii au o TVA de 22%, dar si ei vor sa introduca sistemul cotei unice, care ar dilua si taxa pe consum. Or avea aceste tari niveluri de TVA mai mari ca noi, dar aplica taxa diferentiat, pe categorii de produse. Polonia, Finlanda au cota zero de TVA si alte cote mai mici fata de nivelul maxim.
Aproape nici un guvern european nu-si permite sa-si striveasca alegatorii contribuabili cu TVA aplicata la cota maxima peste toate produsele si serviciile. @N