In judete ca Braila, Buzau ori Vrancea, lipsa de interes este pusa pe seama diferentei enorme dintre preturile exorbitante ale caselor si saracia din zona.
Insa in localitatile ce tin de Bacau, blocajul pietei isi gaseste explicatii, dupa cum sustin consultantii imobiliari, in inundatiile din iulie care au ravasit judetul. Putinii clienti nici nu vor sa auda de case situate in cartiere care, desi bine cotate pana acum cateva saptamani, nu au fost ocolite de ape.
Piata se dezumfla
Casele si apartamentele s-au ieftinit usor. In fata cererii sarace, pana si cei mai pragmatici proprietari au cedat si au mai lasat din pret.
?Tendinta de scadere a preturilor s-a inregistrat din aprilie. Pana atunci, in fiecare luna, apartamentele se scumpeau cu 10 la suta. S-a ajuns la niste preturi pe care putini le pot accepta?, ne-a spus Adrian Stoica, de la agentia braileana For You Serv.
Nici piata imobiliara din Buzau nu sta pe roze. ?Este o perioada mai mult decat slaba. Preturile valabile in iulie 2005 erau duble fata de luna similara a anului trecut, iar fata de ianuarie 2005, cu 20-30 la suta mai mari?, afirma Viorel Lacatus, directorul Iris Impex din Buzau.
Consultantii imobiliari spun ca, in functie de zona, preturile au scazut in ultimele zile cu pana la 20 la suta, insa raman la niveluri greu de suportat de veniturile romanilor.
Banii ?stranierilor?, prea putini
Pana acum un an, banii ?stranierilor?, cei care au muncit pe santierele ori in restaurantele europene, reuseau sa scoata piata imobiliara din amorteala specifica perioadelor de concedii. De data aceasta, banii ?capsunarilor? si ai constructorilor nici nu se mai simt.
?Banii celor care se intorc din strainatate nu mai au cum sa influenteze piata. In general, veneau cu 10.000-20.000 de euro si investeau in case. Dar acum, preturile apartamentelor din ora