Conform unui studiu recent publicat de catre Fondul Monetar International (FMI), cresterea economica din zona euro in cea de-a doua jumatate a lui 2005 si pe tot parcursul lui 2006 se va situa cu mult sub previziunile anterioare si necesita urgentarea reformelor legate de piata muncii si din sistemul pensiilor.
Astfel, cresterea Produsului Intern Brut (PIB) va ramane la numai 1,3 la suta in 2005 si va atinge un maxim catalogat drept anemic, de 1,9 la suta, pe anul viitor, si asta in conditiile in care Statele Unite spera la o crestere de 3,6 la suta a PIB-ului anul acesta si de 3,5 la suta anul viitor.
Previziunea FMI s-a schimbat numai in trei luni de zile, dat fiind ca la sfarsitul lui aprilie se mai spera inca la o crestere de 2 la suta a PIB-ului pe 2006.
Raportul mai precizeaza, totodata, ca, desi intreprinderile din zona euro au inregistrat in cel de-al doilea trimestru venituri relativ bune, curajul acestora fata de lansarea in investitii a lasat de dorit.
Lucrul este explicabil de altfel, daca tinem cont de cresterea continua a preturilor la petrol si de aprecierea monedei europene. Sperantele de crestere raman in acest moment legate de o stabilitate a cadrului economic mondial si a cursului petrolului in viitorul apropiat.
Pentru a se iesi din aceasta situatie economica, FMI recomanda o mai mare consecventa politica fata de principalele probleme economice locale. Un prim pas ar fi, in opinia expertilor de la Fondul Monetar, reformarea pietei muncii din Germania si a sistemului de pensii din Franta.
In acest sens, la nivelul celor 12 tari ale zonei euro somajul ar trebui redus cu cel putin 0,3 procente pana la sfarsitul anului, de la valoarea de 8,9 la suta pe care o inregistreaza in momentul de fata.
Reducerea deficitelor si restabilirea echilibrului bugetar trebuie sa ramana o