Confiscarea pasaportului e o masura veche de doi ani: Ordonanta nr. 84 din 2003 prevede, la articolul 14, ca i se poate retrage sau suspenda pasaportul cetateanului roman, daca acesta a depasit termenele de sedere in spatiul Schengen, fara a preciza ce se intimpla in cazul in care depasirea termenului a fost justificata.
Noua ordonanta, ce a intrat in vigoare de la 1 august 2005, nu inaspreste regimul pasapoartelor, ci dimpotriva: ofera posibilitatea celor care isi pot justifica depasirea termenului de sedere sa-si recupereze pasaportul.
„Guvernul Nastase a emis legi conform reglementarilor UE, dar nu le-a aplicat, ca sa nu-si ridice populatia in cap. Din aceasta cauza, UE ne poate aplica clauza de salvgardare, pentru ca nu am aplicat la timp Planul de Actiune Schengen”, ne-a declarat ministrul de Interne, Vasile Blaga.
Politia de Frontiera a inchis ochii
Secretarul general al MAI, chestorul Nicolae Berechet, sustine ca, daca ordonanta din 2003 era aplicata corespunzator, Romania nu s-ar mai fi aflat in situatia ca, in doar doua zile, sa se retina peste 3.100 de pasapoarte. „Vechea ordonanta a fost, intr-un mod tacit, neaplicata de Politia de Frontiera.
Acesta este unul dintre motivele pentru care fostul sef al Politiei de Frontiera, chestorul Aurel Neagu, a fost schimbat.”, afirma Berechet.
Nastase: „Nu-mi amintesc”
Fostul premier Adrian Nastase a declarat, initial, pentru „Cotidianul” ca actuala ordonanta, prin care romanilor care au stat mai mult de 90 de zile in spatiul Schengen li se retin pasapoartele, nu este corecta. „Daca ai depasit termenul de sedere, trebuie sa ti se puna interdictie pentru tarile respective, nu trebuie sa ti se retina pasaportul.
Poate omul acela vrea sa plece in China…”, si-a dat cu parerea Nastase. Dupa ce i s-a reamintit ca masura de retinere a