Bulgaria ar putea rata reforma in domeniul justitiei, care trebuie finalizata pana in septembrie, daca politicienii esueaza in negocierile pentru formarea unui guvern, a avertizat, ieri, Atanas Paparizov, seful Comisiei de Afaceri Europene din Parlamentul de la Sofia.
Criza politica, ce dureaza de mai bine de o luna, risca sa compromita sansele Bulgariei de a adera la UE in 2007. Mesajele de la Sofia nu sunt nici pe departe incurajatoare, fostul rege Simeon anuntand ieri ca ar putea renunta la sansa de a forma guvernul, daca socialistii refuza alianta cu ei.
Miscarea Nationala Simeon al II-lea (MSNII) a pierdut alegerile parlamentare din 25 iunie, in fata socialistilor, pe fondul nemultumirii bulgarilor in legatura cu reformele nepopulare promovate de fostul suveran.
Reforme datorita carora insa Bulgaria era, pana nu demult, mai pregatita sa intre in UE decat partenerul de tandem, Romania.
Unii analisti spun ca alegerile anticipate sunt inevitabile, iar daca acest scenariu devine realitate, pregatirile pentru aderare vor fi inghetate.
Temerile lor au ecou la Bruxelles, oficialii europeni avertizand ca momentul integrarii va fi impins pana in 2008, daca reformele nu sunt adoptate la timp.
Paparizov sustine ca mare parte din legislatia necesara integrarii poate fi adoptata chiar si in absenta guvernului, cu o exceptie: proiectul privind noul cod penal, esential, de altfel, reformei justitiei.
"Proiectul a fost prezentat in ultima zi de lucru a fostului legislativ si exista multe obiectii. Nu poate fi votat decat daca avem un guvern puternic", a declarat Paparizov pentru Reuters.
Legea privind noul cod penal nu este decat una dintre zecile de legi pe care Sofia a promis ca le va adopta pana la sfarsitul lunii septembrie, adica inainte ca Bruxelles-ul sa publice raportul de tara,