Expertii rusi considera campania judiciara agresiva cu care se confrunta acum compania petroliera Yukos ca fiind determinata de dorinta creditorilor de a falimenta banca, pentru a mai putea obtine ceva de pe urma ei, relateaza agentia de stiri RIA Novosti.
In cazul falimentului exista sansa ca unii creditori sa mai poata recupera din fondurile investite. Aceiasi experti considera insa improbabila aceasta varianta, Yukos avand mari sanse de a fi vanduta unei companii care are sprijinul Kremlinului, se arata in cotidianul Nezavisimaia Gazeta.
Miercuri, la un tribunal din Texas a fost admisa cererea de judecare formulata de mai multe banci vest-europene, care solicita recuperarea, de la Yukos, a unor datorii in valoare de 482 de milioane de dolari.
Dupa ce compania de stat rusa Rosneft a achizitionat Yuganskneftegaz, cea mai importanta unitate a celor de la Yukos, au existat numeroase oportunitati pentru vanzarea altor active ale companiei Yukos.
Desi Yukos a ramas cu datorii considerabile la fisc, subsidiarele Yukos nu au fost vandute. In acea perioada, diviziile Yukos erau imprastiate prin alte companii si desi au existat oferte, nu li s-a dat curs.
Explicatia acestui fapt este una singura, considera Dmitry Tzaregorodtsev, analist al firmei de brokerage Rye, Man & Gor Securities. "Totul se face pentru vanzarea companiei ca un intreg", a precizat el.
Daca compania petroliera va fi vanduta ca un intreg, atunci viitorul proprietar nu va permite falimentarea ei. De aceea, noul proprietar va fi un om de afaceri loial Kremlinului. Creditorii straini au sanse foarte mici de a-si recupera banii.
Tot ce pot face bancile creditoare este sa ceara sa li se remita sumele rezultate din vanzarea unor active Yukos", a adaugat Tzaregorodtsev.
Expertii rusi considera campania judiciara agresiva cu ca