Relatiile dintre SUA si Rusia ar putea intra, din nou, sub un con de umbra, dupa ce Washingtonul a anuntat ca ar putea sprijini un proiect care are in vedere controlul, inventarierea si distrugerea armelor si munitiilor de calibru mic din regiunea de est a Republicii Moldova, in vederea demilitarizarii acestei zone, transmite BASA-press.
Robert G. Loftis, responsabil in cadrul Departamentului de Stat American, a avut o intrevedere cu ministrul moldovean al Apararii, Valeriu Plesca, in cadrul careia oficialul american a transmis intentia tarii sale de a sprijini eforturile pentru solutionarea crizei transnistrene. Referitor la problema demilitarizarii raioanelor de est ale republicii, ministrul moldovean a specificat ca acest lucru se poate realiza prin dizolvarea formatiunilor paramilitare transnistrene si integrarea acestora in structurile armatei Republicii Moldova.
RAZBOI RECE? In aceste conditii, ramane de vazut care va fi reactia Rusiei, ale carei trupe "de mentinere a pacii", precum si arsenalul fostei Armate a 14-a stationeaza in Transnistria. Prezenta militarilor rusi favorizeaza traficul de arme din regiunea separatista, precum si activitatea mafiei locale in domeniu, pericolul vanzarii de arme catre zone de conflict din lume fiind deseori evocat.
Incurajat de pozitia SUA, presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, denunta recent prezenta militara ruseasca in Transnistria, calificand-o drept "o umbrela politica si o forma de sustinere a regimului separatist transnistrean". Referitor la relatiile tensionate dintre Chisinau si Moscova, presedintele moldovean a recomandat Rusiei "sa renunte la fixatia imperialista, pe care o aduce in prezent fata de fostele republici sovietice". (Camelia Muntean) Relatiile dintre SUA si Rusia ar putea intra, din nou, sub un con de umbra, dupa ce Washingtonul a anuntat ca ar putea sprijini un proiect care are in