Fanatic si intolerant, comunismul romanesc a reprezentat o agresiune sistematica impotriva libertatii umane.O carte aparuta in 2004 la Polirom ofera o excelenta radiografie a ultimilor ani ai perioadei ceausiste din istoria comunismului romanesc. Fanatic si intolerant, comunismul romanesc a reprezentat o agresiune sistematica impotriva libertatii umane.
O carte aparuta in 2004 la Polirom ofera o excelenta radiografie a ultimilor ani ai perioadei ceausiste din istoria comunismului romanesc. Este vorba de volumul "O lume disparuta - Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici". Autorii celor patru incursiuni autobiografice sunt Paul Cernat, Ion Manolescu, Angelor Mitchievici si Ioan Stanomir, intelectuali remarcabili care reusesc sa racordeze registrul propriei memorii la o perspectiva profunda asupra totalitarismului maniacal al "epocii de aur". Ma bucur sa semnalez acest volum si sa-l recomand calduros tuturor celor care vor sa priceapa dimensiunea halucinanta a Raului in acei ani, dar si mecanismele supravietuirii morale si psihologice.
In aceste randuri voi relua cateva idei din scenariul filmului "Condamnati la fericire - Experimentul comunist in Romania". Filmul, scris si prezentat de mine, a fost regizat de Dinu Tanase si difuzat in 1992. Scenariul a aparut in 1991 la Brasov sub egida revistei "Astra", cu o prefata intitulata "Despartirea de comunism", semnata de cunoscutul scriitor si disident brasovean Vasile Gogea. Aparitia acestui volum a fost posibila gratie eforturilor lui Leonard Oprea, el insusi scriitor brasovean, implicat in actiunile disidente ale anilor â80.
Reiau asadar ideile din ultima parte a volumului "Condamnati la fericire". Mi se pare important sa amintesc faptul ca in urma cu doua luni s-a stins din viata Aurel-Dragos Munteanu, intelectual critic si disident in ultimii ani ai regimului comunist.