"Marea, singura noastra dependenta". Acesta este sloganul campaniei demarate pe 25 iulie a.c. pe litoral si care se doreste a fi un avertisment impotriva mortii albe. Distractie maxima si atragerea a cat mai multor tineri in activitati de prevenire a consumului de droguri sunt obiectivele manifestarilor care se desfasoara in statiunile de la malul marii. "Salvati Copiii" si Agentia Nationala Antidrog (ANA) au declansat ofensiva impotriva "prafurilor", inspirandu-se din experienta altor state care au derulat cu succes acest gen de actiune. 55.000 de euro a costat acest proiect la care participa si aproximativ 80 de voluntari.
Prevenirea consumului de droguri in randul adolescentilor vine ca o necesitate atata vreme cat 6 tineri dintr-o suta care s-au aliat cu moartea alba au sub 18 ani.
Un studiu al Directiei de Sanatate Publica a evidentiat faptul ca 10% dintre liceeni au declarat ca au incercat sa prizeze cel putin o data, experientele incepand chiar la 12-13 ani.
De asemenea, in centrele de invatamant, numarul consumatorilor de marijuana si amfetamine s-a dublat fata de anul 1999, iar cel de ecstasy s-a triplat. In acelasi timp, a crescut cu 11% si dorinta de a fuma, iar consumul bauturilor alcoolice s-a amplificat cu 85%, in raport cu situatia existenta inainte de 2000.
Exploatand la maximum ravagiile pe care le produc aceste vicii, "Salvati Copiii" si ANA au pus la punct o strategie de descurajare a tinerilor, determinandu-i sa aleaga altfel de distractii in locul seringilor infipte in vena. In conformitate cu Evaluarea Rapida de Situatie (Rapid Assessment) referitoare la consumul de droguri in Bucuresti, realizat de ANA, au fost identificati 24.000 de utilizatori de droguri injectabile.
Voluntarii, piesa de rezistenta
Prin intermediul a 80 de voluntari, care bat zilnic in lung si-n lat plajele de la malul mari