Casatoria in fata altarului si a ofiterului starii civile pare sa nu mai fie la moda. Dar partenerii care au totusi o relatie neoficializata nu-si pierd dorinta de a avea copii impreuna.
Aceste concluzii, de data recenta (februarie 2005), au fost publicate de Institutul National de Statistici si Studii Economice (INSSE) din Franta, potrivit bilantului demografic din 2004. Dar specialistii anunta ca ele sunt valabile pentru majoritatea tarilor europene.
Potrivit INSSE, in 2000, in Franta, 305.400 de cupluri si-au pus verighetele, pentru ca dupa acest an sa se inregistreze o scadere a numarului tinerilor casatoriti. Astfel, in 2004, s-au consemnat 266.300 de uniuni celebrate, in scadere cu 6% fata de 2003.
Specialistii nu afirma categoric ca este un fenomen. Si chiar cei care sustin ca, dimpotriva, casatoriile pierd teren accepta ca este un fenomen pasager. Cert este insa ca pentru tineri casatoria nu mai are valoarea simbolica pe care o avea in vremea bunicilor lor.
STATISTICI. Datele oficiale mai arata ca numarul tinerilor casatoriti care divorteaza creste , al cuplurilor neoficiale care decid sa traiasca in apartamente separate. Dar nici in fata acestei realitati specialistii nu sunt categorici. Deoarece - confirma sociologii - cuplurile tinere si mai putin tinere isi dovedesc in alte moduri sentimentele. In Franta, tinerii considera ca principalele forme de angajament sunt a locui impreuna (83%) si a avea copii (64%).
Punctul culminant al vietii de cuplu este, asadar, achizitionarea in comun a unui apartament. Fie si pentru ca acest lucru presupune un contract pe o perioada precisa. Dar dincolo de aspectul comercial, este un pas importat pe calea crearii unui camin comun, a unei familii si a oficializarii relatiei. Extrem de puternica este dorinta tinerilor care traiesc impreuna de a avea copii. Chiar daca se afla in declin, casatoria