Teoretic, retrocedarea suprafetelor agricole confiscate pe timpul regimului comunist este aproape finalizata. La fata locului insa, lucrurile sunt foarte diferite. Graba cu care au fost improprietariti oamenii, instabilitatea legislativa si interesele locale au condus la un haos total in planurile de parcelare. Stefan Lucaciu, presedintele Asociatiei Fermierilor din Sibiu, spune ca diferentele dintre suprafetele luate efectiv in arenda si cele din titlurile de proprietate variaza
Teoretic, retrocedarea suprafetelor agricole confiscate pe timpul regimului comunist este aproape finalizata. La fata locului insa, lucrurile sunt foarte diferite. Graba cu care au fost improprietariti oamenii, instabilitatea legislativa si interesele locale au condus la un haos total in planurile de parcelare.
Stefan Lucaciu, presedintele Asociatiei Fermierilor din Sibiu, spune ca diferentele dintre suprafetele luate efectiv in arenda si cele din titlurile de proprietate variaza intre 5 si 20%. “In general, proprietarii sunt batrani, iar multi dintre ei nu au verificat situatia din acte. Lucrez pamantul pe increderea oamenilor, dar daca ar fi sa ne luam dupa acte, ar aparea probleme serioase. Spre exemplu, la o refacerea masuratorilor, o parte dintre proprietari s-ar trezi cu suprafetele diminuate”, spune Lucaciu.
La problemele existente contribuie si neincluderea in planurile cadastrale a lucrarilor de amenajare, cum ar fi drumurile sau modificarile produse de fenomenele naturale (alunecarile de teren).
Deocamdata, situatia nu a degenerat, intrucat si arendatorii, si arendasii cad la invoiala. De obicei, acestia din urma sunt din aceeasi comuna cu cei de la care au luat pamantul si mai accepta sa plateasca arenda mai mare decat cea cuvenita pentru suprafata arendata.