Retrocedarea imobilelor bisericesti ale cultului greco-catolic confiscate de statul comunist si date in administrarea Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) pare blocata total. Potrivit unui decret-lege emis in anul 1990 de catre Consiliul Frontului Salvarii Nationale, restituirea acestor cladiri vechilor proprietari ar fi trebuit sa se faca pe calea dialogului intre ortodocsi si greco-catolici.
Numai ca discutiile au fost intrerupte acum un an si nu sunt semne ca se va relua in curand.
Cele mai importante biserici cerute inapoi de greco-catolici sunt catedralele episcopale din Baia Mare, Oradea si Gherla, carora li se adauga manastirile de la Nicula (judetul Cluj), si de la Bixad (judetul Maramures).
In privinta catedralelor din Oradea si Gherla a existat un comunicat de presa emis de Guvernul Romaniei, dupa o intalnire dintre premierul Calin Popescu-Tariceanu si patriarhul Teoctist. Potrivit acestui document, BOR se angaja sa renoveze si apoi sa retrocedeze aceste lacase de cult greco-catolicilor.
Initial, membrii acestui cult sperau sa reintre in posesia acelor doua biserici pana de Craciun, dupa cum declara recent purtatorul de cuvant al Episcopiei Romane Unite cu Roma din Oradea, Florin Jula.
Reprezentantul greco-catolicilor amintea si despre o oferta de retrocedare formulata de ierarhii ortodocsi in cadrul comisiei locale de dialog ecumenic. Ortodocsii, insa, ar fi cerut celeilalte parti sa renunte la drepturile asupra altor lacasuri de cult din judetele Bihor, Salaj si Satu Mare. Oferta a fost refuzata de greco-catolici.
In privinta restituirii catedralei din Gherla, lucrurile sunt mai putin clare. Purtatorul de cuvant al Episcopiei Romane Unite cu Roma de Cluj-Gherla, Mircea Martian, a afirmat ca renovarea cladirii va dura circa d