Aceasta a fost prima sedinta in care investitorii au avut posibilitatea de a achizitiona actiuni emise de SIF-uri pana la limita de 1% din capitalul social, fata de o limita anterioara de 0,1%. Valoarea ridicata a tranzactiilor a fost determinata de noi achizitii ale investitorilor deja existenti, precum si de concentrarea actiunilor de pe conturi mai mici, de regula de 0,1%, in conturi unde limita acum este de zece ori mai mare. Se observa cum limitari de acest gen, respectiv pragul de nu
Aceasta a fost prima sedinta in care investitorii au avut posibilitatea de a achizitiona actiuni emise de SIF-uri pana la limita de 1% din capitalul social, fata de o limita anterioara de 0,1%. Valoarea ridicata a tranzactiilor a fost determinata de noi achizitii ale investitorilor deja existenti, precum si de concentrarea actiunilor de pe conturi mai mici, de regula de 0,1%, in conturi unde limita acum este de zece ori mai mare.
Se observa cum limitari de acest gen, respectiv pragul de numai 0,1% la SIF-uri, care in nici un caz nu asigura o protectie a investitorilor, au constituit o frana in dezvoltarea pietei de capital, unde valoarea zilnica redusa a tranzactiilor, comparativ cu pietele similare din zona, nu a reusit sa atraga decat un numar redus de investitori institutionali. In conditiile actuale, actionarii pot exercita un control mai bun asupra managementului acestor societati, cu efecte favorabile in rentabilitatea plasamentelor realizate. Societati precum SIF Moldova, cu plasamente in ultimul an de peste 150 milioane RON in piata monetara, unde randamentul in moneda nationala nu a depasit 15%/an, trebuie sa incerce sa adopte o atitudine mai dinamica, prin identificarea altor oportunitati investitionale.
Revenind la evolutia pietei bursiere in saptamana analizata, reintrarea la tranza