Inceputul lui august a adus o noutate pe piata titlurilor de stat. Dupa mai bine de patru luni in care bancile au fortat cresterea dobanzilor, ele au acceptat o scadere a acestora.
Semnalele ca vom asista la o scadere a dobanzilor au aparut pe piata monetara, unde cele la un an au coborat de la 6,58 - 9,13% iar cele la sase luni de la 7,37 - 9,59 la 6,75 - 8,53%. O cauza a acestei evolutii poate fi gasita in aprecierea monedei nationale, care are drept efect mentinerea inflatiei in culoarul 7 - 8%.
Ministerul de Finante a vandut la inceputul saptamanii trecute titluri de stat cu scadenta la trei ani, cu o dobanda anuala de 7,6%, fata de 7,72% in iulie si 8% in mai.
Un grup de 13 banci au avansat oferte de cumparare de trei ori mai mari fata de cele 100 milioane de lei pe care Finantele doreau sa le atraga. Emisiunea de titluri de stat a avut o valoare de 100 milioane lei (1.000 miliarde de lei vechi), circa 27 de milioane de euro, din care bancile si-au adjudecat circa 95%. Ofertele de cumparare in nume propriu sau in numele clientilor s-au ridicat la 317,3 milioane lei.
Pana in luna septembrie, Ministerul de Finante doreste sa se imprumute cu inca 350 milioane lei noi, bani necesari pentru refinantarea datoriei publice interne. Valoarea emisiunilor ar putea fi majorata sau micsorata in functie de necesitatile bugetului sau ale dobanzilor solicitate.
Se pare ca Finantele ar putea lansa pe pietele internationale de capital, in ultimul trimestru sau la inceputul lui 2006, o emisiune de bonduri in lei, in vederea finantarii deficitului bugetar, care potrivit ultimelor estimari nu va depasi 1% din PIB.
Inceputul lui august a adus o noutate pe piata titlurilor de stat. Dupa mai bine de patru luni in care bancile au fortat cresterea dobanzilor, ele au acceptat o scadere a acestora.
Semnalele ca vom asista la o scadere a dobanzilor