Nina Berberova
Afacerea Kravcenko
Traducere de Doina Jela Despois, prefata de Hubert Nyssen, Seria „Istorie“,
Editura Humanitas, Bucuresti, 2005, 258 p.
Cu mai bine de un sfert de veac inainte de aparitia editiei franceze a Arhipelagului Gulag are loc, in aceeasi Franta privind cu un suris mult prea larg spre Uniunea Sovietica, afacerea Kravcenko. Sint primii ani de dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, Cortina de Fier si Razboiul Rece nu s-au inscris inca in constiinte, Partidul Comunist francez este printre cele mai puternice partide comuniste din Europa Occidentala, cu o importanta deosebita in peisajul politic din Hexagon, ajungind sa obtina aproape o treime din sufragii.
Comunismul in Franta inca este aureolat de faima Rezistentei, ceea ce ii confera o legitimitate majora pe planul politicii interne. In plus, sprijinul pe care i-l acorda o serie de intelectuali de renume nu este de natura sa-i diminueze prestigiul, ba din contra.
Termenii in care ajung sa se poarte dezbaterile ne sint preacunoscuti: de o parte a baricadei se afla comunistii, luptatori impotriva hoardelor fasciste, iubitori ai pacii intre popoare, progresisti, ghidindu-se dupa modelul celei mai inaintate democratii din lume, Uniunea Sovietica, in timp ce de cealalta parte sint ceilalti, imperialistii, dusmani ai pacii, vinduti nazistilor, colaborationisti. Orice anticomunist si antisovietic era automat catalogat drept „fascist“.
- Afacerea Kravcenko ne ofera un soi de tablou de epoca
Istoria relatata de Nina Berberova este, astazi, cit se poate de simpla. V.A. Kravcenko, membru in comisia sovietica de achizitii, este trimis, in anul 1943, in Statele Unite aliate in lupta impotriva Germaniei lui Hitler. Omul ramine acolo si, mai mult de atit, publica si o carte (dupa incheierea conflagratiei), intitulata sugestiv Am