(Foto: )
Mai mult decat controversata, ultima intalnire de lucru a Consiliului Local, de la finele lunii trecute, a pus pe tapet cateva disfunctionalitati flagrante in ceea ce priveste activitatea mandatarilor partidelor politice bihorene. Problemele puse in discutie au devenit un suculent subiect pentru mass-media.
Tensiunea din cadrul sedintei ordinare a Consiliului Local a fost generata de adoptarea mai multor hotarari, puternic contestate de o parte a opiniei publice oradene.
Astfel, achizitionarea fara organizarea unei licitatii publice de tramvaie second-hand din Germania, la preturi piperate, de peste 1,5 milioane de euro, majorarea taxelor la salubritate, editarea unei publicatii a Primariei Oradea la un tiraj exorbitant (stabilit initial la 50.000 de exemplare/numar si ajuns in final la incredibilul numar de 65.000 de exemplare), situatia incerta a spatiului in care functioneaza Biblioteca Judetena „Gheorghe Sincai†si cateva schimburi, cel putin ciudate, de terenuri intre Consiliul Local Oradea si VIP-uri locale, toate acestea au tinut capul de afis a unei sedinte care s-a lasat cu vii dispute.
Consilierii locali sunt reprezentatii partidelor politice in forurile deliberative de la nivel local. Ei sunt alesi in urma scrutinului electoral pe baza de listelor electorale propuse de fiecare partid in parte.
Astfel, cel putin din punct de vedere teoretic, consilierii alesi pe baza rezultatelor obtinute de formatiunile politice la alegerile locale ar trebui sa-si exercite mandatul conform liniei dictate din interiorul partidului ai caror membrii sunt si gratie caruia au fost mandatati.
Mai precis, ei trebuie sa sustina prin votul lor indeplinirea platformei program propuse in campanie si atingerea obiectivelor de interes public, prin