(Foto: )
Croitori, pantofari, palarieri, curelari, manusieri, giuvaergii si cofetari, mici meseriasi care au facut din urbea de pe malurile Crisului Repede un infloritor centru comercial. De invidiat in intreg Ardealul. Meserii care acum sunt pe cale de disparitie.
Din vechiul lor „cartierâ€Â, care serpuia de-a lungul strazii Ady Endre, fieful breslasilor, cum era cunoscut, au mai ramas doar amintirile. Si farame din traditia vechilor meserii pastrata inca vie in cateva dintre zecile de ateliere care au mai ramas.
Pe Szent Janos, azi Ady Endre, atelierele breslasilor erau unul langa altul. De dimineata pana seara, forfota cuprindea intreaga strada. Cu un singur drum, ajungeai la pantofar, croitor, bijutier ori sumanar. Daca la intoarcere oamenii aveau de facut si niscaiva cumparaturi, nu era o problema.
Langa atelierul croitorului era macelarul, langa el brutarul, iar la doi pasi cofetarul. Din cele peste saizeci de astfel de ateliere, care erau in vechime fala Oradiei, acum nu mai exista decat vreo zece. Si acestea sunt pe duca.
Oradenii au uitat vechile traditii din zona si Ady Andre a devenit o strada ingusta, pe care sunt risipite buticuri falimentate, si care da batai de cap soferilor din cauza aglomerarilor de trafic.
Cu traditie
La numarul 27 exista acum o legatorie de carti si arhiva. Cu ani in urma, aici era o ceasornicarie, care inainte a fost un atelier de pantofar. „Leg carti de peste 40 de aniâ€Â, spune Viorica Bacrau, proprietara magazinului. „Firma e pe Ady Endre de numai trei ani.
Oamenii nu mai sunt la fel de interesati de carti ca altadata. Nu sunt bani, iar putinul pe care il au, il dau pe mancare. Nu prea am de lucru, poate si fiindca oamenii nu stiu ca in Or