E greu sa speram ca vom avea prea curand prosperitate intr-o tara ca a noastra, in care salariul mediu pe economie e de peste 10 ori sub media Uniunii Europene. In timp ce preturile de consum se apropie de cele din tarile dezvoltate.
Ce avem de facut? Intai si intai, sa invatam sa facem bani. Desigur, bani sanatosi.
Multa vreme am avut o convingere: "Daca merg constructiile, merge economia". Sau: "Unde miroase a ciment, miroase si a crestere economica". Butade numai partial adevarate, astazi.
Intr-o lume in care o buna parte a economiei este "invizibila" - Si nu am in vedere "economia subterana", "paralela" sau "necontabilizata", ci imensa increngatura de circuite financiare, in care se faureste un volum important din totalul produsului mondial brut - , un nou criteriu a devenit dominant: "Daca circulatia banilor e sanatoasa, inseamna ca economia merge bine".
Lumea intreaga e acum cu ochii pe bani. Pretutindeni, in turnul pietei, un nou ceas da ora exacta: cel monetar. Adevar ce ne obliga sa nuantam. Daca romanii stiu ori nu sa faca bani este fara indoiala un fapt relevant. Mai urmeaza insa o intrebare: ce fel de bani? Fiindca important este sa facem bani sanatosi, care sa se miste intr-un circuit sanatos.
Multa vreme, leul nostru a fost grav bolnav de inflatie. Din 2000, insa, inflatia s-a transformat in dezinflatie. Dar moneda n-a scapat inca de dureri de cap. Chiar si acum, in 2005, cand masuram inflatia anuala cu o singura cifra, preturile se misca in dezordine, salturile fiind uneori nefiresti de mari. Cum s-a intamplat la trecerea peste pragul dintre iarna si primavara sau dintre primavara si vara, cand inflatia a sarit peste asteptari. Dovada ca fluctuatiile sezoniere perturba inca banii si marfurile.
Ideea de a-i da in cap inflatiei e votata in unanimitate. In surdina, insa, mai rabufnesc voci, dintre cele importante, ce-si