Budinca de gris cu zmeura.
Ingrediente: 3 foi de gelatina, 500 ml lapte, 1 varf de cutit sare, 4 linguri gris, coaja rasa de la o lamaie, 3 linguri lichior de caise, 250 ml frisca batuta cu 50 g zahar, 300 g zmeura (congelata sau proaspata), 1 lingura unt, 1 lingura zahar, 3 linguri rachiu (de zmeura + 3 linguri coniac pentru flambat).
Mod de preparare:
Se inmoaie gelatina in putina apa rece. Se pune laptele pe foc impreuna cu sarea si cand clocoteste, se toarna grisul in ploaie si se lasa sa fiarba 4 minute, amestecand intruna. Se ia de pe foc, se introduce gelatina stoarsa si dupa ce s-a dizolvat, se rastoarna grisul fiert intr-un vas de Jena si se lasa sa se raceasca.
Se incorporeaza coaja de lamaie, lichiorul de portocala si frisca batuta (cu zahar), se toarna budinca in castronase sau forme mici si se da la frigider.
Se lasa zmeura sa se decongeleze (daca a fost congelata) intr-o strecuratoare. Se topeste untul intr-o tigaie, se pune zaharul in unt sa se caramelizeze, se adauga fructele cu zeama cu tot si se lasa sa se incinga. Se adauga rachiul de zmeura si coniacul, se flambeaza, se misca tigaia ca sa se amestece fructele cu alcoolul si se toarna peste budincile de gris rasturnate pe farfurii, chiar cand sunt servite.
Prajitura cu mure
Ingrediente: 400 g miez de paine de secara (graham), 200 ml lapte fierbinte, 100 g stafide, 3 linguri rom, 250 g mure, 70 g ciocolata rasa (pe razatoarea mare), 3 oua, 1 plic zahar vanilat, 50 g zahar, 1 lingurita scortisoara rasa, coaja rasa de la o lamaie, unt si pesmet pentru forma.
Mod de preparare:
Se faramiteaza miezul de paine, se toarna peste el laptele clocotit si se lasa sa se umfle 30 de minute.
Se inmoaie stafidele - spalate si scurse - in rom, iar murele se aleg, se spala si se lasa sa se scurga.
Se pun galbenusurile intr-un castron si se fre