(Foto: )
Padurile din Romania pierd tot mai multi copaci. Zone altadata impadurite, acum au devenit costise golase, priveliste dezolanta, care a determinat schimbari radicale ale climei.
Cu toate ca autoritatile motiveaza ba una, ba alta, defrisarile isi produc mult mai rapid efectul negativ decat reimpaduririle, despre care se spune ca sunt menite sa restabileasca echilibrul ecologic.
Insa timpul necesar ajungerii la maturitate a puietului plantat este de zeci de ani, mult prea mult pentru ca natura sa faca fata cu brio tuturor transformarilor bruste ale climei. Aceeasi soarta o au si padurile din Bihor. In zona Hidiselul de Jos padurea a fost recent mutilata cu brutalitate. Pe zeci de hectare.
Pentru motivul ca este slab productiva padurea de carpeni de langa Hidiselul de Jos a ajuns o victima a defrisarilor, fiind inscrisa de catre Directia Silvica Oradea pe lista padurilor care indeplinesc toate conditiile pentru a se putea purcede la taiere.
Legile zic una, noi facem alta
Conform spuselor directorului Directiei Silvice Oradea, Ionel Popa, „natura padurii ce urmeaza a fi defrisata este stabilita prin amenajamentele silvice care se fac pe o perioada de zece ani.
Pentru ca padurea de carpeni este slab productiva, ea a fost supusa unor taieri in rase urmand a se schimba cu un alt tip de padure, cel mai probabil gorun, stejar sau paltin.
„Trebuie sa ne gandim si noi la concurenta si rentabilitate dar totodata si la faptul ca trebuie sa punem la dispozitia populatiei material lemnos pentru incalzitâ€Â, declara Ionel Popa, directorul Directiei Silvice Oradea.
Amenajamentele silvice se refera de fapt la amenajarea si gospodarirea fondului forestier proprietate publica,