Numai in ultima luna, exportatorii au pierdut de pe urma aprecierii leului circa 50 de milioane de euro
Banca centrala spune ca nu are un nivel de schimb preferat pentru leu si ca Romania nu este pregatita pentru un curs liber
Leul este folosit ca ancora anti-inflationista
Scaderea cursului valutar afecteaza grav activitatea societatilor economice, este de parere Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de Buget - Finante din Senat, citat de Rompres.
Vosganian a declarat ca este necesar ca Banca Nationala a Romaniei sa se implice pe piata valutara, pentru stoparea scaderii cursului euro, care influenteaza negativ exportul produselor romanesti, in special in industria textila. "Cursul de schimb al euro a iesit de pe palierul de control si risca sa devina un adevarat pericol pentru exportatori. La acest fapt se adauga si concurenta asiatica existenta pe piata lohnului, unde atat mana de lucru, cat si produsul finit sunt mult mai ieftine decat pe piata romaneasca. Nu vreau sa fac speculatii, insa cred ca ar trebui ca BNR sa se implice in mod serios pe piata valutara", a mentionat Varujan Vosganian. Pierderile exportatorilor sunt evidente. Ei vand pentru acelasi pret in euro sau dolari produse prelucrate cu costuri in lei.
Exportatorii au cerut, recent, BNR sa le permita sa faca platile catre furnizorii interni in euro, pentru a evita riscul valutar. Constitutia Romaniei nu permite insa acest lucru.
BNR intentioneaza sa mentina flotarea controlata a leului
Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mentine regimul de flotare controlata pentru moneda nationala inca pentru cativa ani, dupa ce a trecut, in aceasta luna, la un regim de tintire directa a inflatiei, a declarat viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, citat de Reuters.
Popa a afirmat ca, potrivit noii strategii adoptate de BNR, institutia va publ