Decernarea premiilor Hugo 2005 a fost precedata de o discutie pe tema categoriei „cel mai bun editor“. A existat o propunere ca aceasta categorie sa fie rupta in doua: una pentru editorii de carte, cealalta pentru editorii de revista. Ne-am obisnuit ca de ani de zile sa-i vedem premiati la categoria respectiva pe Gardner Dozois si Ellen Datlow, pentru minunatele – si celebrele – lor antologii (sa nu uitam totusi de activitatea lor la reviste ca Asimov’s si, respectiv, Omni sau SciFi.com). Cine si cind va reusi sa sparga monopolul? Cind va putea aspira un editor de revista, cu sanse reale, la rivnitul premiu? Se pare ca problema a ramas in atentia organizatorilor pentru viitoarele editii.
Uitindu-ma in gradina noastra – si ma refer doar la ultimele trei editii ale premiilor nationale pentru SF (Romcon) –, observ ca editorii sint ignorati cu desavirsire. Ei, ca persoane. Singura lor mingiiere este atunci cind revista/suplimentul/emisiunea/antologia pe care o fac este premiata, vazind in asta o apreciere a muncii lor.
Dar avem noi editori? Exista in Romania oameni specializati in aceasta meserie, oameni pe care sa-i stim si sa-i apreciem pentru efortul de a aduce in fata cititorului (si, in unele cazuri, de a le face publicabile) povestirile si cartile scriitorilor? Pentru ca lucrurile sa fie clare, voi numi in continuare editor pe cel care face selectia unei antologii, pe cel care ingrijeste o colectie, pe redactorul-sef al unei reviste, pe directorul/patronul de editura care se ocupa personal de selectia si redactarea textelor publicate.
In SF-ul romanesc exista editori, unii de notorietate, altii cu rezultate mai putin vizibile. In general, editorii nostri provin din mediul scriitorilor/traducatorilor, al celor care sint si creatori, dar considera ca pot face mai mult.
Dintre traducatori ii mentionez pe cei mai cunoscuti editori