Dobrogea, sudul Olteniei, Baraganul sunt principalele zone afectate de seceta din Romania, care risca, in cazul in care nu se vor lua masuri, sa se transforme, in urmatorii ani, in adevarate deserturi. AGRICULTURA Dobrogea, sudul Olteniei, Baraganul sunt principalele zone afectate de seceta din Romania, care risca, in cazul in care nu se vor lua masuri, sa se transforme, in urmatorii ani, in adevarate deserturi.
Zilele tropicale, caracterizate de temperaturi de peste 30 de grade Celsius, s-au inmultit ingrijorator in ultimii ani. Insa nu e cazul, deocamdata, sa ne gandim la palmieri care sa creasca in voie pe langa Autostrada Soarelui sau la camile cu care sa strabatem sudul Olteniei.
Cel putin asa spun specialistii, care nu vad schimbari majore in ceea ce priveste agricultura pe teritoriul nostru in viitorii 100 de ani. Cu fenomenele meteorologice extreme, ca seceta sau inundatiile, nu e de glumit insa.
Extinderea si intensitatea acestora reduc anual productia cu cel putin 25%.
PROIECTE DE PREVENIRE. Specialistii romani lucreaza deja la proiecte de prevenire a efectelor pe care le pot avea asupra agriculturii schimbarile climatice. Acestea includ interventii la capitolele: resurse de apa (gestionarea acestora); sol (adoptarea unui sistem minimal de pregatire a solului, fertilizari controlate etc.); clima (recomandari privind soiuri de plante, lucrari, la care sa se apeleze, pornind de la anumite scenarii climatice). Un alt aspect important al acestor proiecte se refera la educarea publicului in privinta protejarii naturii.
ECHILIBRU IN SOL. Anul acesta a fost unul foarte bogat in precipitatii. Elena Mateescu, seful grupului de Agrometeorologie de la ANM (Agentia Nationala de Meteorologie), spune ca, din 1971-1972, n-a mai avut parte tara noastra de atatea ploi. Insa, dupa patru ani secetosi (2000-2004), se poate spune ca solurile