Toata lumea urmareste astazi cu emotie reintrarea navetei Discovery in atmosfera Terrei. Astronautii sunt increzatori ca nu vor avea probleme, pentru ca au reparat, pe orbita, naveta, insa specialistii cred ca si cea mai mica fisura in scutul termic poate determina un accident similar celui suferit de naveta Columbia in 2003.
Naveta Discovery este programata sa aterizeze astazi la Cape Canaveral, in Florida, in jurul orei locale 4:46, insa cei sapte astronauti de la bord sunt constienti ca, odata reintrati in atmosfera Pamantului, doar norocul ii mai poate feri de soarta tragica a echipajului navetei Columbia.
PROBLEME. Dupa desprinderea de Statia Spatiala Internationala (ISS), echipajul de pe Discovery si-a petrecut ziua de ieri facand ultimele pregatiri pentru intoarcerea pe Terra, stiind ca aceasta calatorie poate fi fatala. Naveta Columbia s-a prabusit, dupa ce a explodat la reintrarea in atmosfera, in 2003, deoarece o bucata de spuma izolanta i-a deteriorat o aripa la lansare si scutul termic al vehiculului. Nici misiunea navetei Discovery nu a fost lipsita de emotii. Tot la lansare, mai multe bucati din spuma izolatoare buclucasa s-au desprins din rezervorul exterior al navetei si au lovit vehiculul spatial, reusind sa disloce unele placute termice. Astronautii de pe Discovery au examinat cu atentie locurile unde s-a produs impactul si, impreuna cu specialistii de la agentia spatiala americana, au decis, in premiera pentru istoria astronautica a omenirii, sa repare naveta pe orbita, in timp ce aceasta era atasata la Statia Spatiala Internationala. Doi astronauti au iesit in spatiu si au efectuat reparatiile, care s-au dovedit a fi "usoare, dar delicate", intreaga operatiune fiind descrisa drept un succes.
VULNERABIL. Raman insa locuri de impact unde nu s-au efectuat nici un fel de lucrari, deoarece NASA a considerat ca reprezinta un risc calcu