Cei sapte marinari rusi care se aflau blocati de joia trecuta la bordul unui minisubmarin, in largul coastelor peninsulei Kamchatka, au fost salvati ieri, prin interventia unui robot subacvatic britanic. Toti cei sapte marinari sunt in viata, iar starea lor de sanatate este "satisfacatoare", potrivit lui Vladimir Pepelyayev, adjunctul sefului de Stat Major al marinei ruse.
Submarinul ramasese blocat la 190 de metri adancime, prinzandu-se mai intai intr-un navod pescaresc, iar apoi in cablurile unei antene uriase, cu o suprafata de 700 de metri patrati, destinata supravegherii coastelor rusesti. Ambarcatiunea AS-28 Priz, care are o lungime de 13 metri si un diametru de 5 metri, fusese construita in 1989 si era folosita la acordarea de asistenta submarinelor ramase in pana.
Echipele de salvare au lucrat contra cronometru deoarece exista temerea ca rezervele de oxigen ale submarinului se vor epuiza, marinarii riscand astfel sa moara asfixiati. In momentul salvarii rezervele de oxigen ale ambarcatiunii mai ajungeau doar pentru 10-12 ore.
Fortele navale ruse mobilizate pentru eliberarea celor sapte ma-rinari au analizat doua modalitati de a elibera submarinul. S-a incercat initial smulgerea ancorei de 60 de tone a antenei care bloca submarinul, folosindu-se in acest sens un remorcher. Comandantul Flotei Pacificului, amiralul Viktor Fiodorov, a declarat ca o data ce ancora ar fi ridicata, atat antena, cat si submarinul ar fi trase mai aproape de suprafata, ceea ce ar permite interventia scafandrilor. Pusa in aplicare sambata dimineata, aceasta metoda a esuat. S-a facut apoi apel la ajutor international. Doua echipe de descarcerare, una britanica si una americana, au fost trimise in zona.
Echipa britanica, alcatuita din 9 membri, a folosit un robot teleghidat denumit Scorpio 45. Acesta are dimensiunile unui pat dublu si este