Banca Nationala a trecut formal din aceasta luna la strategia de tintire directa a inflatiei, a afirmat viceguvernatorul Cristian Popa, intr-un interviu acordat Agentiei Reuters.
Adevarata borna in politica monetara a BNR, trecerea la acest regim a fost anuntata cu doi ani in urma, fiind considerata arma cea mai puternica in lupta impotriva inflatiei. Ungaria, Polonia si Cehia o folosesc de cativa ani.
Noua strategie presupune asumarea publica fara echivoc de catre banca centrala a angajamentului privind mentinerea stabilitatii preturilor, folosind din ce in ce mai mult dobanda ca instrument de politica monetara, iar obiectivele de curs de schimb devenind subordonate celui de inflatie.
Desi strategia se bazeaza in mare masura pe transparenta si comunicare, BNR nu a facut inca un anunt oficial destinat publicului romanesc. Reprezentantii bancii centrale nu au putut fi contactati de ZF pentru precizari.
Cristian Popa a mai declarat ca in cursul acestei luni va fi publicat primul raport trimestrial asupra inflatiei, care va explica evolutia preturilor in primele trei luni din acest an si perspectivele pentru perioada ulterioara.
Probabil ca trecerea la tintirea directa a inflatiei va fi anuntata intr-un cadru mai larg de-abia in momentul aparitiei raportului pe trimestrul I 2005. Initial, raportul respectiv era prevazut sa apara in iulie.
Care este rolul acestui raport in noua strategie a BNR?
Viceguvernatorul spune ca documentul va face politica monetara mai predictibila si mai transparenta, datorita prognozelor de inflatie emise de fiecare data pe opt trimestre in avans, alaturi de o analiza care va prezenta un sumar al perspectivelor pozitive, dar si al riscurilor care pot
influenta evolutia preturilor in perioada acoperita de prognoza. Astfel, este posibil ca tocmai dificultatea p