Cursul monedei unice a continuat sa se modifice cu rapiditate si saptamana trecuta. Dupa ce euro isi schimbase, dupa patru luni, pragul suport de la 3,6 lei la 3,5 lei, vinerea trecuta acesta a coborat la 3,45 lei.
Afluenta de valuta care a aparut pe segmentul caselor de schimb, bancare sau particulare, cat si intrarile de capital vor presa in continuare asupra cursului care ar putea scadea la 3,4 lei sau chiar sub acest nivel.
Ramane de vazut daca BNR va fi de acord cu o apreciere atat de rapida, de la inceputul lunii euro a scazut cu 2,11% iar fata de finele lui 2004 cu aproape 15%. Primul semn ca ar dori sa incetineasca procesul de crestere al leului a fost dat vinerea trecuta, cand dupa o scadere a cotatiilor la 3,4310 - 3,4340, le-a readus pana aproape de 3,46 lei. In ceea ce priveste moneda americana, la scaderea inregistrata de euro s-a adaugat evolutia paritatii euro/dolar, ceea ce a "asigurat" leului o apreciere saptamanala de peste 4,5%. Scaderea monedei verzi este si mai spectaculoasa, avand in vedere ca la inceputul lui iulie ea atinsese pragul de 3 lei. Cu toate acestea „baietii destepti” ar putea incepe sa cumpere dolar, pentru perioada urmatoare fiind anticipata o crestere a acestuia.
Euro a inceput saptamana de la un nivel de 1,2076, pentru ca vineri sa urce la aproape 1,24 dolari. Analistii considera ca moneda unica a "cules" aproape tot ceea ce putea si ca dolarul ar putea reveni pe o panta ascendenta.
Saptamana aceasta se asteapta ca Rezerva Federala sa majoreze din nou dobanda de referinta, de la 3,25 la 3,5 sau 3,75%, dupa ce joia trecuta Banca Centrala Europeana a decis mentinerea nivelului la 2%, presedintele acesteia, Jean-Claude Trichet, declarand ca dobanzile din euro-zona sunt la un nivel adecvat si ca nu se are in vedere modificarea acestora.
Cursul monedei unice a continuat sa se modifice cu rapiditate si sap