O mare parte dintre firmele galatene, care au accesat anii precedenti diverse programe de cofinantare de la Uniunea Europeana, au in spate sustinatori din mediul politic. Cu ajutorul unor astfel de sustinatori orice firma poate obtine granturi de la Uniune mult mai usor.
In primul rand societatea poate primi sfaturi foarte importante despre modul in care trebuie sa intocmeasca un proiect de finantare si, mai important, poate primi diverse contracte cu statul, care sa ii ofere o imagine foarte buna la selectie precum si acoperirea proiectului cofinantat.
Firme ca „Satco 2000", „Melcret", „Altexim", „Pavel Montana" sau „Romlotus Computers" s-au bucurat in ultimii ani de tot suportul venit din partea unor oameni politici din PSD si a statului, care a incheiat diverse contracte cu ele. In acelasi timp, firmele respective au obtinut si diverse finantari de la Uniunea Europeana.
Desi conducerea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Braila (de care apartine judetul Galati) a afirmat ca evaluarea proiectelor intocmite nu putea fi influentata politic, fiind controlata de finantatorul extern (dupa regulile acestuia), nici in ziua de azi conducerea acestei institutii nu a dorit sa ne comunice care sunt toate proiectele finantate de Uniunea Europeana, valoarea cofinantarilor si numele firmelor care au primit granturi.
Satco 2000 SRL a obtinut in 2002 un grant de 50.000 euro pentru modernizarea si extinderea complexului Master. La vremea aceea, restaurantul Master era deja printre cele mai mari si luxoase localuri din Galati, iar proiectul, intocmit de reprezentantii firmei, a fost finantat intr-un procent ridicat de Uniunea Europeana.
Pe de alta parte, Satco 2000 SRL a castigat numeroase licitatii cu bani de la stat, organizate de Consil