Privatizarea Aversa Bucuresti a intrat in al patrulea an, dupa trei incercari nereusite si una dusa pana la finalizare. In toamna lui 2004, contractul dintre APAPS si societatea italiana Termomeccanica era deja semnat. Ulterior, intr-o discretie totala, Aversa a revenit in proprietatea statului
Societatea Aversa a revenit in centrul atentiei, inclusiv al guvernantilor, in urma cu doua luni, cand Ungaria s-a oferit sa ajute cu pompe sinistratii din Banat. Atunci ne-am amintit si noi ca avem un producator de pompe de capacitate mult mai mare decat a celor unguresti, pompe care au fost folosite si la inundatiile din Moldova, dar au fost instalate si la centrala nucleara de la Cernavoda.
Interesant este insa ca de atunci nu s-a mai auzit mare lucru despre Aversa Bucuresti, aflata, intre altele, pe lista de prioritati a privatizarilor la care s-a angajat cabinetul Tariceanu in negocierile cu organismele financiare internationale.
Dar ce atata graba cu Aversa, cand aceleasi angajamente s-au luat si in privinta Tractorul Brasov sau Electroputere Craiova, societati ce trebuiau privatizate pana in luna iunie, in caz contrar trebuind sa intre in lichidare?! Spre deosebire de acestea, Aversa este totusi o societate atractiva. Intrebarea este de ce, in aceste conditii, AVAS nu poate s-o vanda. Sau nu vrea?
Terenul face cu ochiul
Pe lista societatilor care au ramas de privatizat, fie la AVAS, fie la Ministerul Economiei si Comertului, sunt cateva care au o pozitie extrem de interesanta. Romaero, de pilda, detine vreo 30 de hectare de teren in cea mai solicitata zona a Bucurestiului, Baneasa, si, chiar daca situatia ei financiara nu este una tocmai buna, terenul pe care sta face cu ochiul multor investitori.
La Aversa lucrurile sunt si mai bune. Societatea este amplasata in cel mai puternic vad comercial al Capitalei