Falimentul SC "Avicola" SA Santimbru, din judetul Alba, a lasat in urma datorii de peste 60 de miliarde lei, suma care nu va mai putea fi recuperata niciodata in intregime de catre creditori. Incepand cu anul 2001, Casa Judeteana de Pensii a cerut deschiderea procedurii falimentului firmei, care a fost admisa in 28 februarie 2002 de catre magistratii Tribunalului Alba.
La patru ani de la introducerea dosarului pe rol, nici judecatorii si nici administratorul judiciar desemnat in cauza nu au reusit sa gaseasca o solutie pentru recuperarea datoriilor.
Nici nu prea aveau cum, avand in vedere ca din patrimoniul SC "Avicola" SA, in valoare initiala de 38,6 miliarde lei, au mai ramas foarte putine active, a caror vanzare ‹ inca nereusita ‹ nu va umple nici pe departe golurile lasate in bugetele creditorilor.
Asa cum se intampla de obicei in astfel de cazuri, datoria de peste 60 de miliarde are la baza o teapa de 26 miliarde lei, incasata de creditori de la un cetatean arab despre care nu se cunoaste in prezent absolut nimic. La momentul declansarii procedurii falimentului, "Avicola" SA avea urmatoarea structura a actionariatului: cetateanul irakian Shafaa Jasim Sh.
Kunbar, care detinea 92,3086 la suta din capitalul social; Marin State ‹ 0,0103 la suta si alte persoane fizice (7,6811 la suta). Marin State, unul dintre fostii directori ai "Avicola", in perioada comunista si actionar la "Avicola" SA Deva, a fost actionar majoritar al firmei de profil din Alba incepand cu 19 mai 2000, cand a preluat de la Fondul Proprietatii de Stat procentul majoritar.
Cateva luni mai tarziu, in octombrie 2000, State a cesionat pachetul de 92,3086 la suta din actiuni arabului, obtinand, se pare, un profit de cateva miliarde lei. Dupa numai doua luni, in decembri