Intentia Ministerului Finantelor de a majora de cateva ori impozitele platite an de an pentru imobilele si masinile de lux ramane invaluita de mister.
Saptamana trecuta, Ionut Popescu, ministrul de resort, a facut anuntul-soc ca vor fi majorate semnificativ impozitele locale platite de cei instariti. Insa dupa aceea s-a asternut tacerea, Finantele refuzand sa anunte ce ne asteapta de la anul in domeniul taxelor si impozitelor locale.
Masurile concrete urmeaza sa fie facute publice dupa ce guvernul si administratiile locale vor cadea de acord asupra impozitelor. De altfel, autoritatile sustin ca romanii n-ar trebui sa fie luati prin surprindere de majorarea impozitelor locale din cauza ca intentiile au fost anuntate in planul de guvernare prezentat in campania electorala de toamna trecuta.
„In prezent, analizam mai multe variante. De asemenea, trebuie discutat si cu administratiile locale. Ceea ce ne pare noua simplu, la altii poate parea complicat”, ne-a declarat ieri Ionut Popescu, ministrul finantelor.
Propunerea SAR - impozite pe valoarea de piata
Societatea Academica Romana (SAR) a propus, in cadrul unui raport remis presei, ca impozitele pe vile sa fie calculate aplicand o cota unica de impozitare de 0,2%, cat este si in prezent. Dar impozitul sa se calculeze pornind de la valoarea de piata a imobilelor, in loc de valoarea impusa prin lege.
Astfel, la o casa in centrul Bucurestiului s-ar plati impozite de cateva ori mai mari decat la tara.
Analistul Sorin Ionita, autorul studiului, argumenteaza ca actualul sistem de impozitare este rupt de realitate pe motiv ca valoarea atribuita imobilelor prin lege a ramas mult in urma preturilor practicate pe piata imobiliara.
Studiul critica si sistemul de coeficienti prin care se calculeaza diferenta de valoare intre o casa din cent